Учени разработват универсална ваксина за COVID-19, струваща само 1 долар

Въпреки милиони, които вече са получили ваксина за COVID-19, мнозина се притесняват дали тяхната версия ще ги защити срещу нови щамове на коронавируса. За щастие учени напредват в разработката на потенциален универсален отговор на пандемията. Изследователи от Вирджиния разработват универсална ваксина, която може да предпази от съществуващи и бъдещи щамове и която показва обещаващи резултати при тестване върху животни. Още по-обнадеждаващото е,че процесът на създаване на тази формула може да направи производството на ваксината толкова евтино, че да струва не повече от 1 долар на доза.

Д-р Стивън Зейхнер от UVA Health и д-р Сян-Джин Мен от Virginia Tech успешно са тествали ваксината си върху прасета. Според екипа лекарството предотвратява разболяването на свинете от свинския епидемичен вирус на диария (PEDV) - свинската версия на коронавирус.

Изследователите са използвали иновативен процес за лечението, което според Зейхнер отваря вратата за създаване на универсална ваксина срещу COVID. Такова лекарство би могло да спре щамове, отговорни за тази пандемия, предишни огнища на вируса (като ТОРС) и дори щамове, причиняващи обикновена настинка.

Учените от Вирджиния добавят, че тяхната ваксина предлага и няколко предимства, които възпрепятстват сегашното разпространение в световен мащаб. Най-важното е, че новото лекарство ще бъде по-лесно за съхраняване и транспортиране до отдалечени райони на света. Според изследователите то може да се произвежда и в масови количества, като се използват съществуващите съоръжения за производство на ваксини. Това, което прави това потенциално лекарство толкова уникално, обяснява Зейхнер, е тяхната нова платформа, измислена за бързо разработване на ваксини.

„Нашата нова платформа предлага нов начин за бързо производство на ваксини на много ниска цена, които могат да бъдат произведени в съществуващите съоръжения по целия свят, което би трябвало да бъде особено полезно за реакция на пандемия“, казва изследователят на UVA в университетско съобщение.

Новата платформа на Зейхнер синтезира ДНК, която насочва тялото да произвежда част от вируса. Оттам нататък вирусната част може да инструктира имунната система как да реагира по-добре на вирусните клетки. ДНК се вмъква в друга малка група ДНК, плазмиди, които са способни да се размножават вътре в бактериите. След това плазмидът навлиза в бактериите, като ги насочва да разгърнат протеини по повърхността си. По време на този експеримент учените разчитат на бактериите ешерихия коли.

За да създадат този тип ваксина, учените отглеждат тези бактерии във ферментатор. Устройството е много подобно на обичайните машини, които пивоварите използват. След като процесът приключи обаче, изследователите убиват тези бактерии с ниска концентрация на формалин.

„Тези пълноклетъчни ваксини в момента са широко използвани за защита срещу смъртоносни заболявания като холера и коклюш. Фабриките в много страни с ниски до средни доходи по света правят стотици милиони дози от тези ваксини годишно за $1 на доза или по-малко“, обяснява Зейхнер. „Възможно е тези фабрики да бъдат адаптирани да произвеждат тази нова ваксина. Тъй като технологията е много сходна, цената също трябва да бъде подобна."

Изследването отбелязва, че този процес е не само евтин, но и много бърз. Целият процес, от идентифицирането на целта на ваксината, до създаването на бактерии, отнема между две и три седмици.

Екипът е създал две ваксини, едната за защита срещу COVID, а другата за борба с PEDV. Въпреки че и двете болести са коронавирусни, учените ги смятат за „далечни роднини“.

При прасета с PEDV заболяването причинява диария, повръщане и висока температура. Това доведе до огромна тежест за свиневъдите по целия свят, след като за първи път се появи сред свине в САЩ. Към днешна дата вирусът е убил близо 10% от популацията на свине в Америка.

Изследователите казват, че изучаването на PEDV позволява да се разбере как ваксините действат срещу коронавирус в гостоприемника - в този случай прасетата. Друга полза от използването на прасета е, че те са с физиология и имунология, подобни на хората. Освен приматите, те вероятно са най-близкият животински модел до хората, с който разполагат изследователите.

Резултатите разкриват, че и двете ваксини за SARS-CoV-2 и PEDV са предпазили прасетата от развитие на симптоми на PEDV. Въпреки че ваксините не предотвратяват коронавирусна инфекция, те все пак предпазват животните от тежко заболяване. Изглежда, че двете ваксини подготвят тялото за по-силна борба срещу различни щамове на коронавирус.

Придвижване на тестовете върху хората

Екипът на Вирджиния подозира, че ако и двете им ваксини защитават прасетата срещу PEDV, тогава тяхната ваксина срещу SARS-CoV-2 вероятно ще направи същото срещу COVID-19 при хората. За да докажат това обаче, учените ще трябва да придвижат своите експерименти върху човешки опити. След това те ще се нуждаят от одобрение от Администрацията по храните и лекарствата за широко използване. Но авторите на изследването казват, че са доволни от първоначалните си открития, които скоро могат да доведат до универсална ваксина срещу COVID. /БГНЕС