Учени ще откриват скоро бактерии за минути, вместо за дни

Времето на лекарите, които предписват на пациентите силни антибиотици, докато чакат лабораторните изследвания, скоро може да бъде преброено, благодарение на ново устройство, което показва резултатите в рамките на минути вместо на дни.

То е изобретено от екип на университета в Пенсилвания и е описано в статия, публикувана в доклада на Националната академия на науките на САЩ, съобщи АФП.

В разработката е участвал и доктор Пак Кин Уонг, професор по биомедицинско инженерство. Той казва, че устройството използва микротехнология за улавяне на единични бактериални клетки, които след това могат да бъдат разглеждани под електронен микроскоп.

Изобретението позволява на лекарите да определят за по-малко от 30 минути дали в съответната проба присъстват бактерии и податливостта им към лечение с антибиотици. В момента такива лабораторни изследвания отнемат между три и пет дни.

"Понастоящем предписваме антибиотици, дори когато няма налични бактерии", каза Уонг.

„Въпросът, на който искахме да отговорим беше: можем ли бързо да определим наличието на бактериална инфекция?“, допълва ученият.

В статията си изследователите твърдят, че освен че може да открие дали има бактерии, устройството може да започне да класифицира типа им чрез определяне дали клетките са сферични, с форма на пръчка или спираловидни.

"Това устройство определя съществуването, но не и какъв тип бактерии има", казва Уонг. „Това, върху което все още работим, е допълнителен молекулен подход, който позволява да идентифицираме и вида“.

След като се открие бактерия, пробата се подлага на антибиотици, за да се определи дали щамът е резистентен, в който случай антибиотичната намеса би се оказала неефективна.

"Инфекциите на пикочните пътища са най-честите бактериални инфекции", казва Уонг.

"Въпреки това над 75% от пробите от урина, изпратени в лаборатория за клинична микробиология, са отрицателни. Бързото отхвърляне или потвърждаване на присъствието на бактерии в клинично значима концентрация значително ще подобри грижите за пациентите."

Той добави, че екипът е кандидатствал за предварителен патент и да доведе до намаляване на размерите на устройството, така че да може да се използва в болници и лекарски кабинети, а и да се продава след три години./БГНЕС

Тагове: