Учени търсят източници на живот на една от луните на Юпитер

Ново интересно наблюдение на космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) разкри подробности за една от луните на Юпитер, която е основна цел в търсенето на извънземен живот. Предишни изследвания установиха, че Европа има подземен океан от солена течна вода. Според Independent това прави луната на Юпитер основна цел в търсенето на живот извън Земята в Слънчевата система.

Новите открития, представени в две независими проучвания в списание Science, предоставят нова представа за малко разбрания състав на океана на Европа под кората от твърд воден лед. Наблюденията на JWST показаха, че въглеродният диоксид на Европа произхожда от подповърхностния океан на нейното ледено тяло. Бъдещите мисии, планирани за сателита, ще оценят потенциала му за обитаемост въз основа на неговия химически състав, включително изобилието от биологично важни елементи като въглерод.

Въпреки че предишни проучвания са открили наличието на твърд лед с въглероден диоксид на повърхността на Европа, остава неясно как там се е образувал CO2. Изследователи, включително от Корнелския университет в САЩ, се опитаха да определят дали CO2 е донесен на повърхността на Европа от удари на метеорит или се е образувал на повърхността й в резултат на взаимодействие с магнитното поле на Юпитер. Идентифицирането на източника на въглероден диоксид ще помогне да се определят ограниченията върху химията на вътрешния океан на Европа, казаха учени.

В две нови проучвания учените анализираха данни за инфрачервените емисии на CO2 от повърхността на Европа, получени от JWST.

Едно проучване картографира разпределението на CO2 в Европа и установи, че то е най-високо в регион от близо 1800 квадратни километра, наречен Tara Reggio. Регионът е доминиран от „хаотичен терен“ или геологично нарушени материали, изхвърлени на повърхността. Количеството CO2, открито в този регион, който е сред най-младите на повърхността на Европа, показва, че той се е образувал от вътрешен източник на въглерод. Въз основа на това откритие учените казаха, че този CO2 се е образувал в подземния океан на Европа и е бил изнесен на повърхността в геоложки наскорошен времеви мащаб. Това предполага, че подземният океан на Европа съдържа въглерод, една от най-важните съставки, известни за формирането на живот.

Друго проучване установи също, че въглеродният диоксид на повърхността на Европа идва отвътре и се смесва с други съединения. Въпреки че изследователите не са успели да разграничат дали е нежив или жив източникът, резултатите от двете проучвания се допълват взаимно и подкрепят заключението, че подземният океан на Европа съдържа големи количества въглерод. /БГНЕС