Учени: Замърсената вода е често срещана в ресторантите за бързо хранене

Ако се храните в ресторант за бързо хранене, може би трябва да помислите два пъти, преди да изберете газирана напитка от автомата вместо бутилка. Изследователи от университета "Лома Линда" са открили замърсена вода в машините в популярни заведения за бързо хранене. Зашеметяващите 41% от водните проби от содовите фонтани са дали положителен резултат за наличие на общи колиформи - ясни признаци за замърсяване на водата, съобщи „Stydy finds”.


При по-внимателно разглеждане на водните проби е установено наличието на генетичен материал от вредни бактерии като Salmonella, Pseudomonas aeruginosa и Escherichia coli. Тези констатации карат изследователите да посъветват операторите на содовите машини редовно да поддържат и дезинфекцират диспенсерите си, за да избегнат замърсяване.

"Доколкото ни е известно, нашето изследване е първото, което оценява качеството на водата от содовите машини, диспенсерите за вода, тампоните и чешмяната вода, особено в източната част на долината Коачела", казва водещият автор на изследването д-р Томас Хиле, асоцииран изследовател от LLU, в съобщение на университета.

Екипът е събрал 72 водни проби, обхващащи машини за газирани напитки, диспенсерите за продажба на вода и външна чешмяна вода в района. Те са наблюдавали пробите както на място, така и в лабораторията си. Резултатите показват тревожно наличие на биофилми. За тези, които не знаят, биофилмите са съвкупности от микроорганизми, които често се срещат в естествени условия. Наличието им може да доведе до усложнения в различни сектори - от околната среда до медицината.

В някои случаи броят на бактериите в пробите от машините за безалкохолни напитки шокиращо надхвърля максимално допустимите нива, определени от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

"Наличието на патогенни микроорганизми в питейната вода е сериозен проблем за общественото здраве и не може да бъде надценявано", отбелязват авторите на проучването.

Изследователите предполагат, че с течение на времето биофилми се развиват във водоразпределителните системи, особено в тези от пластмаса, които насочват водата към машините за газирани напитки в заведенията за бързо хранене и диспенсерите за вода. Освен това, ако филтриращите системи не се поддържат старателно, те не успяват ефективно да предотвратят замърсяването на водата.

Изследователите казват, че е важно да се отбележи, че източната част на долината Коачела, която са изследвали за този проект, е населена предимно с латиноамериканска общност, съставена главно от мигранти и селскостопански работници. Достъпът до чиста питейна вода отдавна е предизвикателство в този регион.

"Проучването събра водни проби от район с недостатъчно обслужване, където обикновено няма рутинни проверки на качеството на водата и липсва поддръжка на машините за газирани напитки или диспенсерите за вода", казва авторът на изследването д-р Райън Синклер, доцент в Училището по обществено здраве и Училището по медицина към Университета Лома Линда.

Д-р Синклер подчерта належащата нужда от регулаторни мерки, насочени конкретно към машините за газирани напитки и диспенсерите за вода в заведенията за бързо хранене. Той и колегите му призовават собствениците редовно да дезинфекцират диспенсерите и да обмислят използването на антимикробни тръбички за ограничаване на растежа на биофилма.

Сега екипът планира да направи оценка на риска, свързан с установените нива на микроорганизми, с цел да разбере дали те представляват пряка заплаха за здравето или са свързани с конкретни здравословни състояния./БГНЕС