Учени заснеха риба, която вижда през челото си

Изключително странна, невиждана досега риба, която вижда през челото си – което пък е напълно прозрачно, заснеха учени в Калифорния.

На километър под повърхността на залива Монтерей край Калифорния учените заснеха кадри на риба с напълно прозрачна глава и зелени кълбовидни очи, които надничат през челото й.

Това странно създание (Macropinna microstoma) се вижда изключително рядко.

Досега учени са виждали рибата само 9 пъти, въпреки че над 5600 пъти са пускали дълбоководни камери в местообитанието на рибата. Едва преди дни рибата е била заснета на видео, като екземплярът е плувал на около 650 метра дълбочина.

Пред светлината на камерата прозрачната глава на рибата се вижда идеално, а очите й са светлозелени и се виждат през челото й. Главата й е напълно прозрачна и е пълна с прозрачна течност. Очите на рибата са невероятно чувствителни към светлина и могат да бъдат ориентирани право нагоре, към върха на главата й, или право напред.

Местообитанието на рибата варира от Берингово море до Япония и Калифорния. Рибите живеят в „зоната на здрача“ на океана, която се намира на около 200 до 1000 м. под водата.

Към днешна дата учените не знаят колко такива риби обитават океана. /БГНЕС