Ученикът от Пловдив, правил бомби, отива на съд за тероризъм

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу непълнолетния ученик от Пловдив, който от януари до юни 2019 г., с цел създаване на смут и страх в населението, изготвил и държал в две тавански помещения в жилищния си блок огромен обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия, съобщиха от прокуратурата.

На 5 юни 2019 г. при проведени действия по разследването бяха намерени и иззети тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

Разследването е установило, че през януари 2019 г. тогавашният деветокласник започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото. /БГНЕС