Ученици от 15 училища по изкуства в страната с обща изложба в НДК

Днес от 18 ч. в Арт галерията на НДК ще бъдат връчени грамотите на наградените ученици и ще бъде открита изложбата, в която участват със свои произведения възпитаници от 15 училища по изкуствата от цялата страна, от VIII до XI клас, съобщиха от Министерството на културата.

Ще бъдат представени номинираните и наградените произведения, които са селектирани за Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн. Конкурсът се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София, а настоящото му, XVII издание, се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата.

Наградите за 2021 г. са 48 и ще бъдат присъдени в 16 специалности – „Живопис”, „Графика”, „Скулптура”, „Художествена керамика”, „Силикатен дизайн”, „Художествена дърворезба и мебел”, „Художествена обработка на метали”, „Художествена тъкан”, „Моден дизайн”, „Рекламна графика/графичен дизайн”, „Илюстрация и оформление на книгата/анимация”, „Детски играчки”, „Иконопис/стенопис”, „Пространствен и промишлен дизайн”, „Сценичен костюм”, „Театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла”.

Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2021 г., приета от Министерския съвет.

Ученици от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място, ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

Изложбата ще продължи до 11.00 ч. на 30 юли 2021 г. и може да се разгледа всеки ден от 11-19 ч. в Арт галерия – НДК. /БГНЕС