Ученици ще бъдат консултирани от лекари онлайн

За дистанционни изследвания има един куфар с апаратура, която е мобилна и с мобилните групи, които създадохме дори в момента за ваксинация и за тестване по повод на COVID кризата, мислим да ги трансформираме и да се осъществяват профилактични прегледи в отдалечените и труднодостъпни населени места.

Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по повод представянето на пилотния проект за въвеждане на телемедицина, реализиран в 55 СУ "Петко Каравелов" в София, предаде репортер на БГНЕС.

Асен Меджидиев обясни, че в този куфар има апаратура, която позволява да се проведат и ехографски преглед, и да се изследват кръвни биохимични показатели, както и да се направи електрокардиограма. Това позволява да се посети населеното място и да се направи преглед.

"Това е пилотен проект за три месеца, с министъра на образованието решихме да го направим в четири училища, чисто пилотно, за да тестваме как работи системата", каза здравният министър.

По думите му едно дете с оплаквания отива при учителя или медицинската сестра и съответно се прави връзка с болницата, с която е свързана системата. "В случая в София ще бъдат свързани болница "Света Анна" и "Пирогов", където има денонощно дежурен персонал", уточни Меджидиев. Той допълни, че на дежурния лекар се представят оплакванията на детето и съответно той се насочва дали оплакванията са за невролог, хирург, УНГ, офталмолог и т.н. "Ако е нужно той вика съответния специалист, преценява състоянието поне видими на екран на детето и прави оценката дали трябва да бъде изпратен екип веднага или дава съвет на учителите или на съответния медицински персонал", обясни министърът на здравеопазването.

Проектът е пробен и е в рамките на три месеца, като стартира на 15 септември 2022 г.

Министър Меджидиев добави, че лекарят има възможност и веднага да изпрати екип, който да транспортира дете, ако това е необходимо. По думите му този проект е подходящ дори и ако малкият пациент има обикновена температура, коремна болка или хранително разстройство.

"Учителите могат да използват тази система спокойно. Ние през тези 15 дни подсигурихме обучение и на преподавателите за работа с тази система", каза още той и допълни, че не се изисква специална квалификация, както и че системата има връзка и със "Спешна помощ". По думите му въпросът е да я има навременната преценка на специалист, тъй като в училищата не разполагат с лекари.

На въпроса колко струва самата апаратура, Меджидиев отговори, че е по-евтина от един ехограф, но не назова конкретна сума.

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов заяви, че оттук нататък ще бъдат изследвани всички аспекти на нормативната уредба, която урежда този нов начин на комуникация между ученици, учители и здравни специалисти в детските градини и училищата, за да може да бъде адаптирана и да стане един продукт, който да се използва от цялата училищна среда.

По отношение на онези 2% от българските училища, които не са готови да посрещнат зимата, просветният министър каза: "Имаме анализ на това колко училища и детски градини с какъв вид гориво се отопляват. Това превантивно го направихме още през август. Оттук нататък ще се правят разчети в рамките на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредбата за финансиране на институциите."

Той подчерта, че след направените разчети на всяко от училищата ще се направят и разчети за това как може да се осигури присъствено обучение. "Цялата изпълнителна власт е ангажирана, за да осигури нормалното отопление в обществения сектор. Смятам, че ще се намерят решения в съответствие със законодателството, така че да не се стигне дотам да се прекъсва учебният процес", каза още Сашо Пенов. /БГНЕС