Учениците в клас от 12 април, молове и големи магазини остават затворени

От 12 април учениците се връщат в училище по график, детските градини и яслите започват работа от 5 април. От ресторантите ще работят само тези с открити площи, това ще стане от 1 април.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

От 1 април ще работят театрите с 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, големите магазини също няма да се отварят. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. Нощните заведения остават затворени. От 5 до 12 април ще изработим ясен план как се връщат учениците в клас. За ВУЗ-овете до 12 април остава настоящата форма на присъствено обучение, за тези специалности изброени в момента, след 12-ти обсъждаме да се върнат и всички тези, които на практика не могат да проведат в електронна среда обучение, изпити и т.н., каза още Ангелов.

Оптимистични сме за темпа на ваксинация, вчера ваксинираните са близо 10 000. Пфайзер са раздадени по РЗИ-тата, днес остава да се получат в 5 РЗИ. Стартираме разпределението към РЗИ-тата на Модерна. На фона на всичко това, което изговорих, ние сме леко обнадеждени от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните започва леко да намалява, уточни Ангелов.

Всички мерки, необходими за безопасно провеждане на изборите са взети. Тези, които са под карантина, ще бъдат обслужени с мобилни секции, заяви здравният министър.. Има срокове, в които те да си подадат заявления за да могат да гласуват. Изборите ще бъдат безопасни. Времето ще бъде хубаво. Призовавам гражданите да упражнят правото си на вот. За всички здравни мерки, които се изискват от нас, ние сме ги взели за осигуряването на един спокоен и сигурен изборен процес, добави Ангелов.

В Кюстендил се наблюдава такъв тип тенденция около седмица. Надявам се да сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна, подчерта още министърът.

Като обосновка за мерките, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че трябва вече да имаме предвид, че около 1 - 1,5 млн. български граждани са имунни. „Те са защитени. 250 000 от тях защото са преболедували, вероятно реалната бройка е около 500 000 най-малко, и 450 000 защото са имунизирани, и тази бройка ще расте горе-долу на ден с по 10-12-15 хиляди. Това е все още малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, което и наблюдаваме в последната седмица“, заяви той. Кунчев подчерта, че продължават много внимателно да търсят баланса. „Ако забелязвате отваряме това, което не крие риск“, заяви той.

Главният държавен здравен инспектор потвърди, че в края на април не само, че ще има избор на ваксини, ами ще има свободен избор на ваксини. „И по-скоро трябва ние да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни дадат спокойствие като общество“, заяви Кунчев.

Той обясни, че хората получили първа доза имат грубо казано между 60 и 65% защита също. "Нямате 100 процента защита, но вие имате вече някакви антитела", каза той. /БГНЕС