Учениците във Великобритания жертви на сексуален тормоз

Училищата във Великобритания не успяват да защитят децата от нежелани снимки, видеоклипове и коментари в среда, в която сексуалният тормоз онлайн се смята за нормален, съобщи АФП.

Според доклада на правителствената служба Ofsted (Службата за стандарти в образованието, услугите и уменията на децата – бел.ред.), изготвен на базата на показанията на стотици деца, ситуацията в тази област е много обезпокоителна, смята министърът на образованието Гавин Уилямсън.

Въпреки мащаба на проблема, училищните ръководства и учителите "постоянно подценяват онлайн разпространението на сексуално насилие", смята училищният инспекторат.

Докладът е публикуван, след като уебсайтът „Everyone's Invited“ (Всички са поканени – бел.ред.) публикува хиляди анонимни акаунти за сексуално насилие и тормоз в британски училища, привличайки вниманието на правителството към проблема.

„Деца и младежи ни казаха, че сексуалният тормоз се случва толкова често, че е станал„ ежедневие “, твърдят от Ofsted.

Подобно поведение е толкова често срещано, че училищата трябва да приемат, че се случва, независимо дали децата съобщават на учителите, смятат от организацията.

Някои форми на сексуален тормоз и онлайн сексуално насилие са се превърнали до такава степен в норма за децата, че те не виждат смисъл да докладват и да отхвърлят подобно поведение, се казва в съобщението.

Почти 90 % от момичетата и близо 50 % от момчетата казват, че те или техните връстници редовно получават нежелани откровени снимки и видеоклипове.

Сексистките обръщения, включително използването на думи като "боклук" и "уличница", са често срещани, според 92 % от момичетата.

Такова поведение включва споделяне на порнографски видеоклипове и снимки на мъжки гениталии в социалните медии като Snapchat, се казва в доклада. Учениците на 16 и повече години са по-склонни да съобщават за подобни онлайн атаки.

За изготвянето на доклада са използвани коментарите на повече от 900 деца в 32 училища и колежи, включително някои, посочени от „Everyone's Invited“. Този сайт е създаден през март от Сома Сара – възпитаник на най-доброто частно училище в страната. В момента включва повече от 15 000 свидетелства на ученици за сексуален тормоз.

Надзорният орган признава, че децата, изложени на порнография и принудени да изпращат голи селфита, са „много по-голям проблем, отколкото училищата могат да решат“. От Ofsted призовават правителството да се съсредоточи върху защитата на децата в планирания законопроект за онлайн безопасност. /БГНЕС