Учените ще разкрият дали часовникът на Страшния съд е по-близо до полунощ

Учените ще обявят дали светът е по-близо до края си, когато разкрият дали часовникът на Страшния съд се е приближил до полунощ, съобщи "Индипендънт".

„Часовникът на Страшния съд“, е символичен часовник, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието Bulletin of the Atomic Scientists на Чикагския университет. Бюлетинът е независима организация с нестопанска цел, ръководена от някои от най-изтъкнатите учени в света.

Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа.

Първоначално часовникът е показвал заплахата от глобална ядрена война, но от 2007 г. насам отразява и технологиите, които влияят на климатичните промени, както и „развитието на науката, която може да нанесе необратими щети“

Миналата година часовникът се измести с 10 секунди до 90 секунди от удара до полунощ - най-близкото разстояние, което някога е било.

На 24 януари "Бюлетинът на атомните учени" ще обяви дали часовникът ще остане същия, ще се придвижи напред или ще се върне назад.

Миналата година учените посочиха "безпрецедентната опасност", която представлява войната между Русия и Украйна.

Те заявиха, че са обезпокоени и от разширяването на ядрения потенциал на Китай, както и от това, че Северна Корея засилва изпитанията на ракети със среден и по-дълъг обсег на действие.

Обратното броене е въведено през 1947 г. от експерти от Бюлетина на атомните учени, които работят по проекта "Манхатън" за проектиране и създаване на първата атомна бомба.

То е създадено, за да се демонстрира по прост начин опасността, която представлява ядрената война за Земята и човечеството.

За първи път часовникът започва да тиктака на 7 минути преди полунощ и през годините се премества напред и назад, според промените в заплахите за света.

През 2020 г. тя е определена на 100 секунди до полунощ и не се промени през следващите 3 години. /БГНЕС