Учители и ученици по коледни пижами и пантофи в училище

По коледни пижами и пантофи учителите и учениците от столичното 119 Средно училище "Академик Михаил Арнаудов" започват да провеждат учебните занимания, предаде репортер на БГНЕС.

Директорът на 119 СУ Диян Стаматов каза пред БГНЕС, че идеята е учениците да се чувстват уютно в училище така, както вкъщи – да им е топло и сигурно. "Тъй като винаги се стремим да намалим агресията, по този забавен начин, според много психолози, това е един от правилните подходи – да слезем, колкото се може повече до самите деца, да се почувстваме като тях всички, както децата, така и учителите, и ръководството", обясни той. Освен това настроението в предколедните дни съвсем естествено води до забавление, като, разбира се, часовете продължават в същото темпо, но с един много по-забавен нюанс.

Стаматов отбеляза, че винаги, когато той или някой от учителите усетят, че има някакъв малък казус на вербална или физическа агресия от страна на едно дете към друго, това е един от лесните подходи вниманието на децата да бъде насочено към по-позитивни варианти на общуване. "А този наистина е точно такъв – създава добро настроение, създава тонус и усещане за детското", подчерта директорът.

По думите му всяко дете, което предколедно има някакви проблеми, би било добре да се чувства приятно и много близо до коледните празници. По отношение на родителите и как те възприемат инициативата, Стаматов отговори: "Надявам се да я приемат позитивно и да не мислят, че на ръководството нещо им е станало и са привъртели. Не, идеята е съвсем различна и с нагласа да сме много, много позитивно настроени децата. Силно се надявам да я приемат по този начин."

Пред БГНЕС четирима от учениците от VI "д" клас Виктор, Мартин, Любомира и Елевтерия-Мария разказаха, че за първи път се обличат така за часовете в училище и се чувстват много уютно, приятно, като у дома си. Сред любимите им предмети в училище са география, математика, литература, човекът и природата, изобразително изкуство и физическо. И четирите деца заявиха, че очакват с нетърпение коледните празници, защото това е едно прекрасно време, за подаръци обаче вече са големи и за тях най-важното е да прекарат време със семействата и приятелите си, а материалното.

Инициативата по пижами и пантофи, която стартира днес, ще продължи до 23 декември, последният учебен ден за 2022 г., когато децата ще излязат в заслужена ваканция. /БГНЕС

Тагове: