Удължаването на ядрената енергетика в Германия е застрашено

Германското правителство не успя да одобри проектозакон за запазване на две от последните атомни електроцентрали в страната след планираното им спиране поради политически разногласия, съобщи Ройтерс, цитирайки Министерството на икономиката.

Германия планираше да приключи с постепенното спиране на ядрената енергетика до края на тази година, но сривът в доставките на енергия от Русия принуди правителството да остави двете централи в резерв до април.

Разногласията в германския кабинет могат да застрашат удължаването на експлоатацията на централата "Исар II", заяви говорител на Министерството на икономиката за Ройтерс.

"Това означава, че краткият график за процедурата не може да бъде спазен", каза говорителят.

АЕЦ "Исар II" на E.ON (EONGn.DE) трябваше да бъде изключена за едноседмична профилактика от 21 октомври в подготовка за удължаване експлоатацията до март 2023 г., съобщи компанията миналия месец.

Операторът на централата се нуждае от яснота от правителството, преди да започне поддръжката, заяви говорителят на Министерството на икономиката.

Решението е отложено поради възражения от страна на финансовото министерство, съобщи Ройтерс. Министерството се управлява от партията на свободните демократи, която настоява за удължаване на живота на реакторите.

"Финансовото министерство е на мнение, че предложената продължителна експлоатация само на две електроцентрали сама по себе си не е достатъчна", заяви друг източник на Ройтерс от финансовото министерство. /БГНЕС