Удължен е предварителния арест на бившия президент на Перу

Перуански съдия удължи предварителното задържане на бившия президент Педро Кастийо от 18 на 36 месеца, съобщи Върховният съд. Кастийо, който беше свален и арестуван през декември, вече беше задържан по обвинения в бунт. Сега прокурорите добавиха обвинения ца престъпна организация, тайно споразумение и търговия с влияние.

53-годишният Кастийо е зад решетките от 7 декември, когато беше арестуван след опит да разпусне парламента и да управлява с указ. Той се опитваше да избегне трето гласуване в Конгреса за импийчмънт срещу него за предполагаема корупция.

Откакто дойде на власт през юли 2021 г., той се сблъска с яростна политическа опозиция на всички фронтове и разследванията започнаха почти веднага на множество искове за корупция.

Свалянето му предизвика масови национални протести, при които загинаха най-малко 54 души и около 600 бяха ранени от сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Протестиращите поискаха оставката на наследничкатга на Кастийо, неговиата бивша заместничка Дина Болуарте. Те също искат незабавни избори, нова конституция и разпускане на парламента.

Говорейки на виртуалното си изслушване в сряда, бившият учител в селско училище и синдикален лидер каза: „Категорично отричам да съм отговорен за престъпна мрежа и да съм част от нея. Единственото престъпление, което извърших, беше да служа на страната си като президент на републиката”. /БГНЕ, АФП

Лима / Перу