Удължават се сроковете на ТЕЛК решенията

"Исканията ни ще бъдат изпълнени. Удължават се сроковете на ТЕЛК решенията", съобщи Вера Иванова – председател на Инициативния комитет на „Системата ни убива”, след среща с министъра на здравеопазването, предаде репортер на БГНЕС.

Срокът на решенията, издадени от ТЕЛК, ще бъде удължен до 30 септември.

Още около 7:30 часа майките на деца с увреждания посрещнаха здравния министър Кирил Ананиев пред сградата на МЗ.Според членовете на „Системата ни убива“ ако срокът на решенията не бъде удължен, здравето на много хора с увреждания и най-вече на децата, е застрашено. Расте рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват до големите градове, за да подготвят своята медицинска документация за явяване пред съответните ТЕЛК състави. Нараства опасността и за онкоболните пациенти, при които за освидетелстване и преосвидетелстване се изисква значителен обем документация.

"Министерството прояви разум, осъзна наистина какъв и къде е проблемът в снабдяването с документи за комисия ТЕЛК, проблемът не е в самия ТЕЛК – огромният проблем, който в момента застрашава живота на хора с хронични заболявания, онкоболни, хора в тежко състояние, е да обикалят клиники, лаборатории, рентгени и болници, за да се снабдят с тези документни", заяви Иванова.

"Искаме да успокоим хората, които чакат отговор, да си запазят здравето, да не ходят да правят необходимите неща за ТЕЛК-а, че всичко ще бъде наред”, каза още Иванова.

Няколко минути преди 12 на обяд, от здравното министерство стобщи, че срокът на валидност на всички ТЕЛК-решения ще бъде удължен до 30.09.2020 г. За целта министерството ще предложи законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК-решенията.

По време на срещата с представители на "Системата ни убива" министър Кирил Ананиев припомни, че с последните нормативни промени в областта на медицинската експертиза ТЕЛК комисиите могат да вземат решение само по документи, без да е наложително явяването за преглед на място. Изключенията са малко и за тях съществуват ясни правила. /БГНЕС