Ударна доза законови промени в последните дни на парламента

Множество законопроекти, приемане на доклад за дейността на Антикорупционната комисия, изслушване на вицепремиера Томислав Дончев и редовен парламентарен контрол – това предвижда седмичната програма за работа на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще трябва да решат как и кога да работят през месец март, във връзка с наближаването на парламентарните избори, насрочени от президента на 4 април. След това преминават към разглеждането на промени в няколко важни закона – Закона за електронните съобщения, Наказателния кодекс (НК) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

С новите текстове се предлагат нови изисквания към бъдещите членове на Комисията за регулиране на съобщенията. В наказателния закон пък е предвидено завишаване на максималния срок на наказанието „лишаване от свобода“ от 8 на 10 години, при сексуална злоупотреба с деца. Друга част от промените целят по-добро противодействие на нелегалния внос и разпространението на фалшиви препарати за растителна защита, които съдържат забранени субстанции и са опасни за здравето на хората и за околната среда.

Промените в ГПК предвиждат изграждането на електронна информационна система - Национален регистър на запорите, чрез която информацията относно движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори, ще бъде централизирана. /БГНЕС