УЕФА и грандовете обсъждат нов формат на Шампионската лига

Андреа Аниели /л/ и Александър Чеферин са твърдо решени да спрат в зародиш идеята за европейска Супер лига.

Ръководството на УЕФА ще проведе среща с представители на футболните клубове в Европа утре, на която ще се обсъждат евентуални промени във форматите на европейските клубни турнири, които да влязат в сила през 2024-та година.

И двете страни изразиха намерение за значително преструктуриране на Шампионската лига, когато влезе в сила новият европейски календар след пет години. От УЕФА уточниха, че утрешната среща ще бъде нещо като "брейнсторминг" между представителите на европейската футболна централа и Европейската клубна асоциация (ЕКА), която представя 232 клуба на Стария континент. От УЕФА уточниха, че в следващите месеци ще се проведат срещи с футболистите и националните лиги, за да бъде взето и тяхното мнение и да "се обменят идеи, преди да бъдат направени конкретни предложения и взети конкретни решения".

Основната цел на УЕФА и преизбраният президент на организацията Александър Чеферин е да бъде преборена идеята за сформирането на Супер лига с най-силните европейски клубове, която да се провежда на мястото на Шампионската лига. Чеферин е готов да се съобрази с част от исканията на грандовете в Европа, като според различни източници сред тях са мачове от Шампионската лига през уикендите и по-затворена квалификационна система. Преди време президентът на ЕКА Андреа Аниели предложи в груповата фаза да има четири групи по осем отбора, вместо осем групи по четири отбора, което ще доведе до доста по-голям брой мачове.

Европейските клубни турнири оперират на тригодишни цикли, като настоящият продължава до 2021-ва година, а детайлите по следващия бяха определени в края на миналата година. Новото в него е, че в календара на УЕФА ще бъде включен още един турнир, който да се провежда едновременно с Шампионската лига и Лига Европа, които обаче ще запазят сегашния си формат поне до 2024-та година. /БГНЕС