УЕФА потвърди Рим за град-домакин на Евро 2020

„Олимпико“ в Рим бе „напълно потвърден“ за стадион за мачове от Евро 2020, след като италианското правителство гарантира присъствието на поне 25% фенове, съобщиха от УЕФА.

"Олимпико" ще приеме четири мача от Евро 2020.

Рим бе един от четирите от 12-те града-домакини, които бяха заплашени с изгубване на домакинство, защото не бе дадено уверение, че привържениците ще получат достъп до стадионите предвид текущата ситуация с коронавируса по света. „Властите гарантираха, че поне 25% от капацитета на стадиона ще бъде запълнен. В резултат на това, УЕФА счита, че Рома е напълно потвърден за стадион, на който ще се провеждат мачове в турнира“, споделиха от Европейската футболна централа. Три други стадиона – в Мюнхен, Дъблин и Билбао, разполагат с краен срок до 19 април да осигурят на УЕФА допълнителна информация за своите планове за зрители.

Рим ще приеме откриващия мач от надпреварата между Турция и Италия на 11 юни. Градът ще домакинства и на останалите двубои на „Скуадра адзура“ от груповата фаза с Швейцария и Уелс, както и на един четвърфинал. „Феновете с билети за мачове в Рим трябва да имат предвид, че няма да има никакви изключения, свързани с ограниченията в пътуванията, които ще има по онова време, за хората пристигащи извън Италия“, добавиха от УЕФА. Президентът на Европейската футболна централа Александър Чеферин предупреди, че страните, които не успеят да предложат гаранции за броя фенове, могат да отпаднат от домакините.

„Авива Стейдиъм“ в Дъблин трябва да приеме три мача от груповата фаза и среща от осминафиналите, но има все по-големи опасения по отношение проблема с посещаемостта. Футболната асоциация на Република Ирландия каза миналата седмица, че „не е в позиция на този етап да осигури уверение за минимален брой зрители на мачовете от Евро 2020, които трябва да се проведат през юни в Дъблин“. /БГНЕС