УЕФА прие нови правила за заместване на Финансовия феърплей

УЕФА одобри нови лицензионни правила за заместване на съществуващите правила за Финансов Феърплей (ФФП), позволявайки на европейските клубове да правят по-големи загуби от преди, но да ограничават похарчените средства за заплати и трансфери.

Както се очакваше, Европейската футболна централа реши да промени правилата за ФФП, които бяха въведени през 2010 в опит да бъдат редуцирани спираловидните дългове сред клубовете на континента. Ограниченията на ФФП бяха изложени от появата на ръководените от страни суперсили като Манчестър Сити и Пари Сен Жермен.

Александър Чеферин.

Най-голямата иновация ще бъде въвеждането на правило за разход на състава, което ще доведе до по-добър контрол по отношение заплатите на играчи и разходите от трансфери“, обяви президентът на УЕФА Александър Чеферин на пресконференция в Нион, Швейцария, след заседание на Изпълнителния комитет на централата.

УЕФА сега ще позволи на клубовете да докладват за загуби от 60 млн. евро в рамките на три години вместо 30 млн. евро преди, като позволената сума ще достигне дори 90 млн. евро за клуб „в добро финансово здраве“. Въпреки това, това разхлабване на правилата е комбинирано с нови тавани на похарчените средства за заплати. Нямаше възможност за въвеждането на специфичен таван на заплати подобно на тези използвани в спортовете в Северна Америка, защото УЕФА има 55 страни-членки с над 1000 клуба и трябва да се съобразява с Европейския съюз и националното трудово законодателство и турнири.

Под новите правила на УЕФА клубовете ще бъдат принудени да ограничат харчовете си за заплати на играчи и щабове, суми за трансфери и агенти до 70% от всички приходи до сезон 2025/26. Таванът ще падне, тъй като настоящите договори изтичат: 90% от клубните приходи през 2023/24, последван от 80% на следващия сезон и след това до 70%. „Нарушенията ще доведат предварително дефинирани финансови наказания и спортни мерки“, добави Чеферин.

Клубовете, които нарушават правилата, могат да бъдат наказвани с трансферни забрани, рестрикции при наемите, понижения от един европейски клубен турнир в друг и отнемане на точков актив в Шампионска лига. /БГНЕС