УЕФА започна разследване срещу България за расизъм на мача с Косово

УЕФА ще разследва дали играчите на Косово са били обект на расистки обиди на Националния стадион "Васил Левски".

Националният отбор на България може да бъде наказан от Дисциплинарната комисия на УЕФА заради расистко поведение на родните фенове по време на евроквалификацията с Косово в понеделник вечерта.

"Лъвовете" допуснаха домакинско поражение с 2:3, с което на практика загубиха шансове да се класират за финалите на Евро 2020, но тимът ни може да има и допълнителни проблеми след този двубой. В прессъобщение от Дисципа на УЕФА се казва, че е започнато разследване срещу България за расистко поведение по време на мача, като не се дават подробности какво точно е провинението на българските фенове, но най-вероятно става въпрос за обиди спрямо футболистите на гостите.

Според правилника на УЕФА при провинения по член 14 (расизъм) се предвижда поне частично затваряне на стадиона за следващия домакински мач на провинилия се отбор. При повторно нарушение на тези правила се предвижда цялостно затваряне на стадиона и глоба от 50 хиляди евро, а при следващи провинения могат да бъдат отнети и точки от актива на въпросния отбор.

България е била наказвана с частично затваряне на стадиона в предишни квалификационни цикли, като не е ясно дали УЕФА ще отчете сегашното провинение за повторно. При всички положения, ако от Дисциплинарната комисия определят, че действително има провинение от страна на българските фенове, то поне част от Националния стадион ще бъде затворен за следващия ни домакински мач от евроквалификациите на 14 октомври, който е и най-чаканият от родните любителите на футбола - този с Англия. /БГНЕС