Угур Шахин: Светът е по-добре подготвен за нови варианти на Covid

Светът вече е "по-добре подготвен" за справяне с бъдещи варианти на коронавируса, заяви пред АФП главният изпълнителен директор и съосновател на германския производител на ваксини BioNTech, докато компанията работи по специфична за Омикрон ваксина.

"Ще трябва да свикнем с факта, че ще трябва да живеем с вируса през следващите 10 години", каза Угур Шахин, чиято компания разработи първата иРНК ваксина срещу вируса заедно с американския фармацевтичен гигант Pfizer.

Въпреки че изглежда, че вълната от случаи, дължаща се на разпространението на по-заразния вариант на вируса Омикрон, в Европа намалява, Шахин заяви, че това няма да е последната вълна на вируса. Нови варианти на вируса са неизбежни, "защото той ще мутира още повече", каза той, което може да доведе до ново разрастване на случаите.

"Но светът навлиза във фаза, в която обществото започва да разбира по-добре как да се справя с вируса", каза Шахин. "Постоянно научаваме повече и ставаме все по-подготвени", каза шефът на BioNTech.

Базираната в Марбург компания, която е продала над един милиард дози от своята ваксина срещу оригиналния щам на коронавируса, е в процес на разработване на специфична за Омикрон ваксина. Първите данни от изпитванията на адаптираните към варианта ваксини се очакват през март, каза Шахин, като също така заяви пред "Билд", че първите доставки могат да бъдат извършени през април или май, ако е необходимо.

В сряда групата представи мобилни звена за производство на ваксини, разположени в транспортни контейнери, които планира да разположи в Африка тази година, за да увеличи доставките на ваксини на континента. /БГНЕС