Уил Смит фаворит за актьорски "Оскар“ като бащата на Серина Уилямс

"King Richard" разказва за невероятния възход на Серина и Винъс Уилямс - от тренировките на рушащите се тенис кортове в Комптън, където живеят банди, до превръщането им в спортни величия на всички времена.

Филмът скоро може да се превърне в невероятно пътешествие за бившата звезда от "Принцът на Бел Еър" Уил Смит, за когото се говори, че ще спечели първия си "Оскар" за най-добър актьор, в ролята на техния баща, треньор и мениджър.

Смит се "влюбва в Ричард Уилямс" преди две десетилетия, след като го вижда да защитава 14-годишната си дъщеря Винъс в интервю с прекалено настоятелен журналист.

"Видът на лицето на Винъс... образът ѝ изгори сърцето ми", каза той на онлайн пресконференция. "Разбрах, че искам да покажа на света баща, който защитава дъщеря си по този начин", каза Смит, който подписа договор за участие и продуциране във филма на Warner Bros.

Филмът, чиято премиера в Лос Анджелис се състоя в неделя по време на AFI Fest, се фокусира върху това как необичайното и сплотено семейство на Уилямс в бедния и предимно чернокож квартал на същия град оформя бъдещия им успех.

Ричард Уилямс, самоук треньор, е известен с това, че е написал план от 78 страници, за да направи от Винъс и Серина най-добрите състезателки в света още преди те да се родят, след като е научил за предлаганите изгодни парични награди.

Винъс, чиито седем титли от Големия шлем по-късно ще бъдат засенчени от 23-те на Серина, заема повече от екранното време, след като проправя пътя на по-малката си сестра с ранни победи в юношеските турнири.

Да израсна, виждайки "момичета, които изглеждат като мен, да са в спорт, който е предимно бял спорт... означава толкова много", казва Сания Сидни, изиграла Винъс.

Филмът проследява усилията на Ричард да намери на дъщерите си професионален треньор в снобарските калифорнийски тенис клубове и как първоначално е посрещнат с отказ, подигравки и расизъм. По-късно семейство Уилямс бойкотира престижния тенис турнир в Индиън Уелс, Калифорния, в продължение на 14 години, след освирквания, които Ричард заклеймява като расистки и които по-късно Серина оприличава на "джентълменски линч".

На Серина, чийто пламенен нрав понякога я кара да влиза в пререкания с официални лица, беше забранено да носи черен костюм, вдъхновена от "Черната пантера", на Откритото първенство на Франция през 2018 г.

"Всеки път, когато излязат на корта, те са като ходещи революционери", казва пред АФП Онджан Елис, която играе тяхната майка и колежка треньорка Орасена. "Тенис индустрията и до ден днешен се опитва да контролира тяхната креативност, опитва се да контролира тяхната гениалност и не е успяла да го направи."

За Смит, баща на три деца, наблюдаването на Ричард Уилямс, който защитава дъщерите си през всички тези години, е помогнало да оформи представянето си.

"Беше сякаш зад Винъс имаше лъв. И тя е толкова уверена и толкова спокойна, че нейният лъв няма да позволи нищо да ѝ се случи", спомня си той.

Докато Винъс и Серина, както и две от полусестрите им, участват във филма, Ричард не участва, а до голяма степен положителното представяне на филма намеква и за съпружеска изневяра.

Създателите на филма първоначално планират да поставят на Смит цяла протеза, за да прилича максимално на Уилямс, но в крайна сметка разчитат на актьорската игра на двукратно номинирания за "Оскар", за да променят възприятията на публиката.

"Той просто се превъплъти в Ричард Уилямс, който притежава цялата тази буйност на Уил Смит, но и цялата друга страна на характера му - беше поразително да се види", казва колегата му Тони Голдуин.

Смит е настоящият фаворит на букмейкърите за най-добър актьор на февруарските "Оскари", след като не успя за превъплъщението си в боксьора Мохамед Али в "Али" и в "Преследване на щастието". /АФП