Уимбълдън свали забраната за тенисисти от Русия и Беларус

Руски и беларуски тенисисти ще могат да играят на Уимбълдън тази година, след като организаторите на турнира от Големия шлем обявиха днес, свалят забраната им, наложена през 2022 година, в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

Състезатели от двете страни ще могат да участват на Откритото първенство на Великобритания през юли, ако се състезават като „неутрални“ атлети и спазват определени условия. На играчите ще им бъде забранено да изразяват подкрепа към руската инвазия в Украйна и онези, които получават финансиране от руска или беларуска страна, включително спонсорство от държавно-оперирани или държавно-контролирани компании, също няма да могат да участват.

Откритото първенство на Великобритания ще допусне отново играчи от Русия и Беларус.

Ол Ингланд Клъб, който ръководи Уимбълдън, каза, че условията са били „внимателно предприети“ след разговори с британското правителство, Лоун Тенис Асосиейшън (ЛТА) и международните тенис федерации. Същите условия ще са в сила и за други британски турнири.

Припомняме, че Уимбълдън миналата година забрани на играчи от Русия и съюзниците им от Беларус да участват в турнира от Шлема след инвазията в Украйна, като ЛТА наложи забрана на тенисисти и за други турнири. В други надпревари, играчите участват в съответните Турове като неутрални състезатели, включително на останалите съревнования от Големия шлем. ЛТА и Уимбълдън отнесоха сериозни наказания след налагането на тежките санкции миналата година, като на Ол Ингланд Клъб не се раздаваха точки за световната ранглиста, докато същевременно двете звена бяха и глобени.

Продължаваме да осъждаме напълно незаконната инвазия на Украйна и нашата сърдечна подкрепа остава с украинския народ. Това беше невероятно трудно решение, не беше взето с лекота или без да бъде взето предвид всички засегнати страни. Нашата позиция е, че предвид всички тези фактори, това са най-подходящите мерки за Уимбълдън за тази година“, коментира президентът на Ол Ингланд Клъб Йън Хюит в изявление.

Щастливи сме, че всички тенисисти ще имат възможност да участват на Уимбълдън и турнирите от ЛТА това лято. Отне колективно усилие в спорта да достигнем до решение, което защитава справедливостта на спорта. Това остава изключително трудна ситуация и искаме да благодарим на Уимбълдън и ЛТА за техните усилия в достигането на това решение, докато същевременно повторим, че категорично порицаваме руската инвазия в Украйна“, споделиха в съвместно изявление ATP и WTA, които приветстваха решението.

Руските тенисисти Даниил Медведев и Андрей Рубльов са в топ 10 на мъжката ранглиста, докато Дария Касаткина е осма при дамите. Световната номер 2 от Беларус Арина Сабаленка триумфира на Аустрелиън Оупън по-рано през годината. /БГНЕС