Украйна губи територии, нови атаки по Киев

Украйна губи територии, нови атаки по Киев, Италия привика руския посланик. Агенция БГНЕС обобщава акцентите от събитията в Украйна за изминалото денонощие:

- Украйна губи територии -

Украинските войски губят територии след превземането на части от източния град Северодонецк от руските сили, твърдят местни власти. „Боевете са много ожесточени в Северодонецк“, каза областният управител Сергей Гайдай пред украинската телевизия 1+1. „Нашите защитници успяха да контраатакуват и да освободят половината град, но положението за нас се влоши.“

По-рано Гайдай каза, че украинските войски са постигнали успехи там, разчиствайки половината от града.

- Зеленски: Русия иска Запорожие -

Руските сили вероятно целят да превземат Запорожие. Това ще позволи на Русия да се приближи по-близо до централните райони. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в специална пресконференция.

- Обединеното кралство ще изпрати ракетни системи с голям обсег на действие -

Великобритания обеща да последва САЩ и да изпрати ракетни системи с голям обсег на Украйна, въпреки предупрежденията от Русия да не го прави.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че Лондон е координирал тясно с Вашингтон доставката на оръжия.

Пускови установки M270, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 километра с прецизно насочвани ракети, ще „предложат значителен тласък на способностите на украинските сили“, добавя министерството.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Москва ще отговори на западните доставки на далекобойни оръжия за Украйна, като засили усилията за изтласкване на силите на Киев по-далеч от границата си.

- Италия привика посланикът на Русия -

Италия привиква посланика на Русия. Москва обвини италианските медии, че водят антируска пропагандна кампания чрез отразяването на войната в Украйна. Външното министерство в Рим заяви, че е призовало посланик Сергей Разов да отхвърли „инсинуациите относно предполагаемото участие на медиите на страната в антируска кампания“.

- Зеленски посети Източна Украйна -

Украинският президент Володимир Зеленски посети райони на Източна Украйна, включително Лисичанск, който е в съседство със Северодонецк, и Бахмут, на югозапад в Донецкия регион на Донбас.

Президентството казва, че той "се е запознал с оперативната обстановка на фронтовата линия на отбраната".

В ежедневното си вечерно обръщение след посещението си той каза: „Гордея се с всеки, когото срещнах, с когото съм се ръкувал, с когото общувах, когото подкрепих“.

- Удари по Киев -

Руски ракети са поразили обекти на железопътната инфраструктура в Киев. Това е първа бомбардировка над града от 28 април насам.

„Атаките бяха насочени към инфраструктурата на украинските железници“, съобщи Сергей Лещенко, съветник на украинското президентство. /БГНЕС