Украйна и Финландия подписаха споразумение за сътрудничество

Финландия и Киев подписаха дългосрочно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността по време на посещението на финландския президент Александър Стуб в Киев, предаде АФП.


Стуб също така заяви, че Финландия предоставя пакет от военна помощ в размер на 188 млн. евро, включващ противовъздушна отбрана и тежки боеприпаси, на украинската армия, за да ѝ помогне да "спечели тази война".

В 10-годишното споразумение скандинавската страна заяви, че "ще продължи да предоставя дългосрочна военна, политическа и финансова подкрепа, както и хуманитарна помощ и подкрепа за гражданска защита на Украйна ... толкова дълго, колкото е необходимо".

Сделката - която не е пакт за взаимна отбрана или военен съюз - е последната от поредицата подобни ангажименти, подписани между Украйна и нейните ключови западни поддръжници.

С последния пакет от помощи общият размер на военната помощ на Финландия за Украйна достига 2 млрд. евро, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., заяви Стуб на пресконференция в Киев.

"Ние не предоставяме тази военна подкрепа само за да може Украйна да се защитава. Ние даваме тази военна подкрепа, за да може Украйна да спечели тази война", каза той.

Стуб също така заяви, че няма проблем с поредицата от удари срещу петролни съоръжения на територията на Русия.

Украйна нанесе два удара с безпилотни самолети по руския регион Татарстан, на около 1100 км от общата граница на страните, в една от най-дълбоките атаки на руска територия.

"Единственото нещо, което Русия разбира, е сила...

Ако въпросът е дали имам проблем с повишаването на цената на петрола заради тях? Отговорът ми е "не". Нямам проблем с това, защото във войната винаги има съпътстващи щети", каза Стуб. /БГНЕС