Украйна и САЩ започват преговори по гаранциите за сигурност

Тази седмица Украйна ще започне консултации със САЩ за предоставяне на гаранции за сигурност на Киев до приключване на процеса на присъединяване към НАТО, заяви началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, Андрий Ермак, съобщи "TVP World".


Разговорите, са продължение на ангажиментите, поети от групата на държавите от Г-7 след срещата на върха на НАТО в Литва този месец, за изготвяне и спазване на гаранциите за сигурност.

"Започваме разговори със Съединените щати тази седмица", написа Ермак в Telegram.

"Гаранциите за сигурност за Украйна ще бъдат конкретни, дългосрочни задължения, осигуряващи способността на Украйна да победи и сдържа руската агресия в бъдеще. Това ще бъдат ясно разписани формати и механизми за подкрепа", добави той.

Официалният представител заяви също, че гаранциите "ще бъдат в сила, докато Украйна не си осигури членство в НАТО".

На срещата на върха на Западния алианс във Вилнюс беше предложена подкрепа на Украйна в противодействието на 17-месечната руска инвазия, а отделни държави обещаха нови оръжия, но не беше определена дата за украинското членство, докато трае войната.

Страните от Г-7 се съгласиха всяка поотделно да договори споразумения за предоставяне на гаранции за сигурност и да помогне на Украйна да укрепи армията си.

В коментарите си Ермак посочи, че повече от 10 други държави са се присъединили към декларацията на групата и Украйна преговаря с всяка от тях за условията.

По-рано Ермак отбеляза, че в близко бъдеще в Саудитска Арабия ще се проведе среща, на която ще бъде обсъдено изпълнението на мирните инициативи на Украйна, припомня БГНЕС.

Той добави, че на срещата ще присъстват съветници по националната сигурност и политически съветници на държавните глави.

Според него украинската мирна формула от три фази не само ще осигури мира в Украйна, но и ще "създаде механизми за противодействие на бъдещи конфликти в света".

"Дълбоко сме убедени, че украинската мирна формула трябва да се вземе за основа, защото войната се води на наша земя", заяви Ермак на конгреса на местните и регионалните власти в Ивано-Франковск. /БГНЕС