Украйна и Северна Корея в дневния ред на разговорите на ЕС в Сеул

Двама европейски лидери пристигнаха днес в Сеул за разговори с президента на Южна Корея Юн Сук Йол, които ще обхванат търговските споразумения, Украйна и забранените оръжейни програми на Северна Корея.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са на първото си посещение в източноазиатската страна след участието си в срещата на върха на Групата на 7-те в Хирошима.

"Очаква се ЕС и Южна Корея да изразят силната си съвместна подкрепа за поддържането на международния ред, основан на правила", се казва в изявление на Европейския съвет.

Очаква се лидерите "да обсъдят и многократните изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея, продължаващата ѝ ядрена програма" и усилията на Сеул да убеди Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия, се казва в изявлението, цитирано от АФП.

Преди срещата на върха председателят на Европейския съвет посети силно укрепената демилитаризирана зона, разделяща Северна и Южна Корея.

"Желанието за свобода винаги ще бъде по-силно. Ядреното въоръжаване на Северна Корея заплашва мира в региона", написа Мишел Twitter

Фон дер Лайен се срещна с европейската бизнес общност в Сеул, като пое ангажимент да продължи да укрепва "специалната връзка" на ЕС с Южна Корея чрез задълбочаване на сътрудничеството в стратегически области, включително чиста енергия и научни изследвания.

Двойката посети и Националното гробище в Сеул, за да отдаде почит на жертвите на войната в Южна Корея.

От офиса на Юн заявиха, че посещението на лидерите на ЕС е "възможност за засилване на практическото сътрудничество в областта на икономиката, здравеопазването, науката и технологиите и за задълбочаване на сътрудничеството по регионални и глобални въпроси".

Програма за Украйна

Рамон Пачеко Пардо, професор по международни отношения в Кралския колеж в Лондон, заяви, че отговорът на руската инвазия в Украйна ще бъде "приоритет" на срещата на върха.

Южна Корея, деветият по големина износител на оръжие в света, изпрати хуманитарна помощ на Украйна и продаде танкове и гаубици на Полша - ключов съюзник на Киев, който се бори с руската инвазия.

Сеул има дългогодишна политика да не предоставя оръжия на активни конфликтни зони, въпреки че Юн намекна, че това може да се промени.

Кабинетът на президента предупреди миналия месец, че решението на Сеул дали да изпрати военна помощ на Киев зависи от действията на Русия.

Според него една мащабна атака срещу цивилни граждани може да промени баланса.

Засега Европа приветства "решителния отговор" на Южна Корея на инвазията, включително непрякото предоставяне на оръжия на Украйна чрез трети страни, заяви Пардо пред АФП.

"Така че от гледна точка на ЕС срещата на върха ще послужи за обсъждане на последните събития, свързани с инвазията, а също и за отправяне на искане към Сеул за директно предоставяне на смъртоносни оръжия на Украйна", каза той.

Юн проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски в кулоарите на Г-7 в неделя, след като миналата седмица се срещна със съпругата на Зеленски, Олена Зеленска, в Сеул.

По време на срещата си със Зеленски в Хирошима Юн е обещал допълнителна несмъртоносна помощ за Украйна, включително оборудване за разминиране и линейки, по молба на украинския президент, съобщават от президентската канцелария на Южна Корея. /БГНЕС