Украйна и Западът осъдиха руските планове за референдуми в окупираните региони

Лидерите на окупираните от Москва области в четири украински региона планират да проведат референдуми за присъединяване към Русия през следващите дни - предизвикателство към Запада, което може да доведе до рязка ескалация на войната и предизвика осъждане от страна на Украйна и нейните съюзници.

"Руснаците могат да правят каквото си искат. Това няма да промени нищо", заяви във вторник външният министър на Украйна Кулеба в отговор на въпроси на репортери в ООН. В туитър той добави: "Украйна има пълното право да освободи териториите си и ще продължи да ги освобождава, каквото и да направи Русия".

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон отхвърля всякакви подобни референдуми "недвусмислено", а Европейският съюз и Канада също ги осъдиха.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът и неговите държави членки няма да признаят резултатите от референдумите и ще обмислят допълнителни мерки срещу Русия, ако гласуванията продължат.

Френският президент Еманюел Макрон и литовският президент Гитанас Науседа използваха думата "пародия", за да опишат планираните референдуми.

В очевидно координирания ход проруските управници обявиха референдуми за 23-27 септември в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, които представляват около 15 % от територията на Украйна, или площ с размерите на Унгария.

Русия вече смята Луганск и Донецк, които заедно съставляват региона Донбас, частично окупиран от Москва през 2014 г., за независими държави. Украйна и Западът смятат, че всички части на Украйна, държани от руските сили, са незаконно окупирани.

Маргарита Симонян, главен редактор на прокремълския телевизионен канал RT, написа: "Днес референдум, утре признаване като част от Руската федерация, вдругиден удари на руска територия се превръщат в пълноценна война между Украйна и НАТО и Русия, развързваща ръцете на Русия във всяко отношение."

Ако планът за референдум "не беше толкова трагичен, щеше да е смешен", каза Макрон пред репортери в Ню Йорк, където лидерите пристигат за срещата на Общото събрание на ООН, която вероятно ще бъде доминирана от войната в Украйна.

Преосмислянето на боевете в окупираните територии като нападение срещу Русия може да даде на Москва основание да мобилизира 2-милионните си военни резерви. Досега Москва се съпротивляваше на подобен ход въпреки нарастващите загуби в това, което тя нарича ограничена "специална военна операция", а не война.

Съливан заяви, че Вашингтон е запознат със съобщенията, че Путин може би обмисля да нареди мобилизация, която според него няма да попречи на способността на Украйна да отблъсне руската агресия.

Русия обяви завладяването на Луганска и Донецка област за своя основна цел, след като нейните сили за нахлуване бяха разгромени през март в покрайнините на Киев.

В момента тя държи около 60% от Донецк, а през юли завзе почти целия Луганск след бавен напредък през месеците на интензивни сражения. Тези успехи сега са застрашени, след като този месец руските сили бяха изтласкани от съседната Харковска област, губейки контрол над основните си линии за снабдяване на голяма част от фронтовете в Донецк и Луганск.

Референдумите бяха обявени ден след като Украйна съобщи, че войските ѝ са си върнали опорна точка в Луганск - село Билохоровка, и се готвят за контраофанзива в цялата провинция.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай заяви пред украинската телевизия, че референдумите са "нелегитимни...А президентът (на Украйна) и неговата администрация ясно заявиха, че ако проведат референдум, ние ще решим въпроса строго със сила, като освободим нашата територия".

Украинският президент Володимир Зеленски приветства западните съюзници за тяхното осъждане на плановете на властите в промосковските региони на Украйна да проведат референдуми за присъединяване към Русия.

"Благодаря на всички приятели и партньори на Украйна за масовото и категорично осъждане на намеренията на Русия да организира още псевдореферендуми", заяви той в ежедневното си обръщение. "Нашата позиция не се променя в зависимост от този шум или от което и да е друго съобщение. Трябва да запазим единството си, да защитим Украйна, да освободим земята си и да не показваме никаква слабост"./БГНЕС, АФП, Ройтерс