Украйна иска да "децентрализира" енергийната си мрежа

„Единственият устойчив начин за защита на енергийната система на Украйна от руските ударите е да се децентрализира производството чрез изграждане на много малки електроцентрали“.

Това заяви председателят на националната електрическа компания "Укренерго" Володимир Кудрицки, предаде АФП.

От края на март Русия започна кампания от удари срещу украинската енергийна система, подобна на тази от предишната зима, когато милиони украинци бяха лишени от електричество и отопление при ниски температури.

Тази нова вълна от атаки, дори по-интензивна от предишната зима, е "повредила цяла поредица от важни инфраструктури", по-специално топло- и водноелектрически централи, заяви Володимир Кудрицки на пресконференция.

На 22 март стачките предизвикаха масови прекъсвания на електрозахранването в цяла Украйна, като потопиха в тъмнина втория по големина град в страната - Харков (изток), където според Кудрицки ситуацията остава "трудна" и все още се прилагат ограничения за потреблението на електроенергия.

Оттогава нападенията с руски ракети или самоубийствени дронове са "ежедневие" с различна степен на сериозност, обясни той.

Според него Русия "за първи път" е атакувала слънчева електроцентрала в Днепропетровска област (централно-източна), а Украйна използва енергията, произведена от този вид инсталации, за да компенсира загубите си, причинени от последните нападения.

В условията на постоянни удари "ще бъде доста трудно да се ремонтират повредените електроцентрали за неопределено време", които обикновено са построени през 60-те или 70-те години на миналия век, отбеляза Кудрицки.

Засега Украйна е "много зависима от малък брой" големи електроцентрали, което я прави уязвима на руски атаки.

"Единственият устойчив начин за защита на системата е да се децентрализират производствените мощности", като се използват малки електроцентрали, захранвани с възобновяема енергия и разположени около големите градове. Вместо 15 или 20 големи електроцентрали, ще трябва да построим стотици малки", които Русия ще унищожи по-трудно поради ограничения брой ракети, с които разполага, твърди той.

В страна, чийто бюджет е източен от военните разходи, властите разчитат на "частни инвеститори" да построят тези малки електроцентрали, каза Владимир Кудрицки.

Украйна, която е принудена да увеличи вноса на електроенергия заради неотдавнашните удари, също така иска от съюзниците си повече системи за противовъздушна отбрана, за да защити по-добре основната си инфраструктура. /БГНЕС