Украйна, Испания и Португалия обявиха съвместна кандидатура за домакинство на Мондиал 2030

Украйна се присъедини към Испания и Португалия в съвместната им кандидатура за приемане на Световното първенство през 2030 година. Новото партньорство бе потвърдено от Испанската футболна федерация (РФЕФ) и Португалската футболна федерация (ФПФ) по време на пресконференция в офисите на Европейската футболна централа (УЕФА) в Швейцария.

Съвместната кандидатура на Испания, Португалия и Украйна за първенството на планетата през 2030 е подкрепена от УЕФА и ще се конкурира срещу други кандидатури като тази между Египет, Гърция и Саудитска Арабия, както и съвместното предложение на Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили. The Times предаде във вторник, че планът е Украйна да домакинства на една група от Мондиала.

Одобрената кандидатура за Мондиала през 2030 ще стане ясна на Конгреса на ФИФА след две години.

Испания за последно прие Световното първенство през 1982. Португалия и Украйна са домакинствали на европейски първенства съответно през 2004 и 2012, но никога не са приемали Мондиал. Съвместната кандидатура на трите страни ще има сериозна конкуренция, като шансовете на южноамериканската – Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили, не са никак малки, предвид факта, че дебютното световно първенство се проведе в Уругвай през 1930 година.

Решението относно това кой да приеме надпреварата след осем години ще бъде взето на Конгреса на ФИФА през 2024, където 211-те членки на асоциации ще гласува и избере най-добрата кандидатура. До 2030 година, Световното първенство ще се е увеличило до 48 отбора – повишение с 16 тима в сравнение с настоящия формат.

След зимното световно, което ще се проведе в Катар, САЩ, Канада и Мексико ще приемат изданието през 2026. То ще бъде дебютно и във формата с 48 отбора. Междувременно, Европейското първенство през 2024 ще се проведе в Германия, а домакинът на изданието четири години по-късно тепърва ще бъде определен, като кандидатура обмислят от Великобритания и Ирландия. /БГНЕС