Украйна извика българския посланик поради изказването на Радев за Крим

Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев поради изказването на президента Румен Радев, че Крим е руски. По време на вчерашния дебат между двамата претенденти за президентския пост попитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим Румен Радев заяви: На Русия.

На 19 ноември българският посланик в Украйна Костадин Коджабашев беше поканен в Министерството на външните работи на Украйна. Това се казва в съобщение на украинското МВнР изпратено до БГНЕС.

Украинската страна предаде на посланика позицията на Киев относно некоректното и неприемливо изявление на президента на България Румен Радев по отношение на Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни дебати.

Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международнопризнати граници.

Очакваме българският президент Румен Радев да коригира вчерашното си изявление, се казва в позицията на украинското външно министерство.

Посланик Костадин Коджабашев увери украинската страна в непоколебимата подкрепа на България за териториалната цялост на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за усилията за деокупация на полуострова, в частност с помощта на участието на България в Кримската платформа.

БГНЕС публикува точните реплики между двамата по отношение на Крим:

„Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени в резултат на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години оттогава ние нямаме промяна в поведението“, каза Радев.

„Не чух чий е Крим, но общо взето отговорихте нещо“, репликира Герджиков.

„Руски е в момента, какъв да е“, отвърна Радев. /БГНЕС