Украйна: Международната общност да действа незабавно

Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви началото на нова вълна от агресия срещу Украйна. Целта на руската настъпателна военна операция е да унищожи украинската държава, да завземе украинска територия със сила и да установи окупационен контрол.

Руските войски атакуват мирни украински градове от различни посоки, включително временно окупираните Донбас и Крим, както и североизточния регион.

Това е акт на война, атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, грубо нарушение на Устава на ООН и основните норми и принципи на международното право.

Това заяви посланикът на Украйна Виталий Москаленко, който представи официалната позиция на Министерството на външните работи на страната относно новата вълна от агресия на Руската федерация.

Украйна активира правото си на самозащита в съответствие с международното право, гласи изявлението.

Посланик Москаленко заяви, че Украйна призовава международната общност да действа незабавно, защото само с обединени и решителни стъпки могат да спрат агресията на Владимир Путин срещу Украйна.

„Нашите партньори трябва незабавно да активират пакет от нови санкции. Ние също така призоваваме приятелските столици да продължат да укрепват отбранителните способности на нашата държава чрез предоставяне на оръжия и военна техника.

От нашия общ отговор сега зависи не само живота и сигурността на украинските граждани, но и от сигурността на гражданите на цялата Европа и бъдещето на световния ред”, добави посланикът. /БГНЕС