Украйна настоява ЕС да ускори доставките на артилерийски снаряди

Украйна призова Европейския съюз да предприеме "спешни стъпки" за увеличаване на доставките на артилерийски снаряди, чиито запаси според Киев са крайно необходими за защита на фронтовата линия срещу Русия.

На пресконференция в Киев външният министър Дмитрий Кулеба заяви пред висшия европейски дипломат Жозеп Борел, че очаква ЕС да облекчи регулациите и да подпише "дългосрочни договори" с отбранителни компании за увеличаване на производството на снаряди.

"Ако попитате войник на фронта от какво има най-голяма нужда сега, отговорът ще бъде снаряди", каза Кулеба пред Борел.

"Защото мащабът на войната и използването на артилерия от страна на Русия достигнаха ниво, за което, нека бъдем честни, европейската отбранителна индустрия не беше готова", добави той.

Кулеба заяви също, че Украйна намира борбите в Конгреса на САЩ за бъдещето на американската помощ за "объркващи", дни след като републиканските законодатели се противопоставиха на нова подкрепа за разкъсваната от война страна.

Лидерите на ЕС преодоляха дългогодишната съпротива на Унгария, за да договорят миналата седмица пакет от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. евро, но подкрепата от Вашингтон все още е под въпрос поради съпротивата на републиканците.

"Снощи получих последния доклад от Вашингтон за възможните сценарии и някои от сценариите напомнят на трилър. Всичко е много объркващо", каза Кулеба. /БГНЕС