Украйна очаква ръст на престъпността в близките месеци

В Украйна в следващите месеци се очаква ръст на престъпността, включително с незаконна търговия с оръжие, заяви министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски.

„Очакваме в рамките на 2-5 месеца да има ръст, особено при определени категории престъпления“, цитира думите му агенция УНИАН.

Към днешна дата се наблюдава известно увеличение на броя на тежките и на особено тежките престъпления като убийствата, които са свързани също с военни престъпления.

Според министъра правоприлагащите органи очакват най-вече "увеличение на престъпления като обири, кражби на автомобили и незаконна търговия с оръжие".

Монастирски изрази надежда, че в близко бъдеще в Украйна ще бъде приет закон за легализиране на оръжията.

"Позицията на Министерството на вътрешните работи е, че човек трябва да може да използва огнестрелно оръжие, за да защити дома си. Но ние сме против свободното носене на оръжие на обществени места, тъй като това крие рискове за обществената сигурност", отбеляза министърът. Той припомни, че законът за легализиране на оръжията вече е минал на първо четене в Радата и в момента тече подготовка за второто четене. "Мисля, че в близко бъдеще законопроектът ще бъде внесен за разглеждане в парламента", каза министърът. /БГНЕС