Украйна: Освободени са 7 села от началото на офанзивата

Украйна е освободила седем села и е постигнала успехи в "тежката" контраофанзива срещу руските сили, която според Франция може да продължи месеци, предаде АФП.


"Сраженията са тежки, но ние се движим напред, това е много важно", заяви украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното си вечерно обръщение.

"Благодаря на нашите момчета за всяко украинско знаме, което сега се връща на полагащото му се място в селата на новоосвободената територия", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че дългоочакваната кампания с оръжия, дарени от западните съюзници, ще продължи седмици, ако не и месеци.

"Искаме тя да бъде възможно най-успешна, за да можем след това да започнем фазата на преговорите при добри условия", каза той в Париж, говорейки заедно с германския канцлер Олаф Шолц и полския президент Анджей Дуда.

Дуда заяви, че НАТО трябва да "изпрати ясен сигнал" относно желанието на Украйна да се присъедини към блока на следващата си среща на върха на 11 и 12 юли във Вилнюс.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр заяви в Телеграм, че "седем населени места са освободени" - имайки предвид селата Лобково, Левадне и Новодаровка в южната Запорожка област.

Маляр заяви, че украинските сили са си възвърнали контрола и над село Сторожев в южната част на Донецка област, в близост до три села, отвоювани в неделя.

"Площта на територията, върната под контрол, възлиза на 90 кв. км", каза Маляр.

Междувременно украинското министерство на отбраната съобщи, че силите му са напреднали "с 250 до 700 метра" в източната част на град Бахмут.

"Украинските сили постигнаха визуално проверен напредък в западната част на Донецка област и западната част на Запорожка област, който руските източници потвърдиха, но се опитаха да омаловажат", заяви базираният в САЩ Институт за изследване на войната в аналитична бележка.

В Южна Украйна още два трупа на цивилни граждани бяха открити в силно наводнения град Херсон, с което броят на загиналите в контролираната от Украйна страна на река Днепър нарасна на 10 души.

Длъжностни лица предупредиха, че десетки хора все още са в неизвестност.

"В момента знаем за 10 загинали в Херсон и региона", заяви украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко в Телеграм.

"Също така съобщаваме за 41 души като изчезнали." /БГНЕС