Украйна отбелязва Деня на независимостта: Каква е историята на украинския флаг?

Обикновено се казва, че синята лента в украинското знаме представлява синьото небе над богатите пшенични полета на Украйна, пресъздадени от жълтата лента.

Макар че повечето хора изглежда са се съгласили с тази логика на избора на цветовете, не може да се каже защо точно те са избрани, тъй като знамена и транспаранти със синьо и жълто са регистрирани по украинските земи още през XIII век, съобщава „Киев Индепендънт“.

При основаването на град Лвов през 1256 г. Данило Галицки, лидер на мощна държава-наследница на Киевска Рус, прави герба на града жълт лъв на син фон.

Запорожките казаци - мощна военна и политическа сила, съставена първоначално от крепостни селяни, съществувала между XV и XVIII в., също използват син фон с жълти кръстове, звезди и други оръжия на знамената си.

По време на вълната от европейски революции през 1848 г., често наричана "Пролетта на народите", украинците в Западна Украйна, които са част от украинското национално възраждане през XIX в., използват комбинацията от синьо и жълто като свой обединяващ знак.

След болшевишката революция от 1917 г. Украинската народна република, краткотрайно просъществуваща като независима държава от 1917 до 1921 г., отново приема синьо-жълтото знаме. Това е първият случай, когато флагът се появява публично на държавно ниво.

Следващият подобен случай е 24 август 1991, когато след неуспешния пуч в Москва група украински депутати внасят голямо синьо-жълто знаме в заседателната зала на Върховната рада, украинския парламент.

Изборът на синьо-жълто знаме след обявяването на независимостта изглежда очевиден, но не минава без борба. След приемането на Декларацията за независимост на 24 август 1991 г. изтича цял месец, преди депутатите в украинския парламент да постигнат съгласие относно знамето.

След две неуспешни гласувания тогавашният председател на парламента Леонид Кравчук (първият президент на Украйна) заплашва да подаде оставка, ако депутатите не гласуват за обявяването на синьо-жълтото знаме за национален флаг на Украйна. През целия месец червеното знаме на Украинската ССР остава над Върховната рада.

Заплахите на президента дават резултат и националното синьо-жълто знаме е издигнато над купола на парламента, заедно със знамето на Украинската ССР. Двете знамена едно до друго предизвикват възмущение. Кравчук нарежда съветското знаме да бъде спуснато и на 4 септември 1991 г. над Върховната рада за първи път се развява самостоятелно знамето на независимата украинска държава, където е и досега. /БГНЕС