Украйна отново порази руски кораб в Черно море

Украйна съобщи, че е унищожила руски военен кораб в Черно море край Кримския полуостров.


Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 г. и е дом на руския Черноморски флот, е обект на интензивни нападения от украински безпилотни самолети и ракети, което поставя Русия в отбранителна позиция.

"През нощта беше унищожен вражески ракетен корвет", се казва в онлайн изявление на украинското военно разузнаване. Русия не направи незабавен коментар.

Украинската агенция нарече кораба "Ивановец" (клас „Тарантул“) и заяви, че стойността му достига 70 млн. долара.

В публикувания от нея видеозапис с нощно виждане, за който се твърди, че показва нападението, се вижда как малък плавателен съд се приближава към руския кораб, последван от голяма експлозия, а след това военният кораб започва да се преобръща и потъва.

Киев съобщи, че това се е случило близо до езерото Донузлав - езеро, което се влива в Черно море на западния бряг на Крим.

Украйна също така заяви, че руската операция по издирване и спасяване след нападението е била "неуспешна".

Докато Москва не направи незабавно изявление, руски акаунт в Telegram, свързан с армията, заяви, че Украйна е атакувала в района с девет морски дрона през нощта.

"Четири от тях са били открити от руски моряци, патрулиращи на Донузлавското езеро. Те откриха огън по тях", се казва в съобщението, като се добавя, че една лодка е "повредена". /БГНЕС