Украйна подписа исторически пакт за сигурност с Германия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа споразумение за сигурност с Германия в Берлин, приветствано от канцлера Олаф Шолц като „историческа стъпка“, закрепваща устойчива подкрепа за Киев в неговите бушуващи битки срещу Русия, предаде АФП.


Зеленски също ще сключи подобна сделка с Франция по-късно днес, стремейки се да осигури помощ за своите сили, които се борят да удържат руските атаки срещу фронтовия град Авдиевка.

Президентът трябваше да отправи нова молба за продължителна помощ с финансиране и въоръжение на Мюнхенската конференция по сигурността.

Европейската обиколка на Зеленски идва в критичен момент, когато Украйна е изправена пред нарастващ натиск по източните фронтови линии поради недостиг на боеприпаси и нови руски атаки.

Ожесточени битки бушуват около обсадената Авдиевка, на източната фронтова линия, която се превърна в основна руска мишена преди годишнината от инвазията на 24 февруари.

Междувременно дългосрочното бъдеще на милиарди долари западна помощ е под съмнение, като най-големият дарител, Съединените щати, е в разгара на изборна година.

Възможен пакет от военна помощ от 60 милиарда долара беше блокиран във Вашингтон от миналата година поради спорове в Конгреса.

ЕС също така призна, че ще може да изпълни само половината от един милион артилерийски снаряда, които обеща да изпрати до март.

Но Шолц подчерта, че пактът за сигурност, подписан днес, показва, че Германия „няма да се откаже“ от подкрепата си за Украйна, тъй като той също така обяви нов пакет от незабавна военна подкрепа на стойност 1,1 милиарда евро.

„Този документ едва ли може да бъде подценен. Той показва, че Германия ще продължи да помага на Украйна в защитата й срещу атаките на Русия. Често съм казвал: колкото е нужно“, каза Шолц, който също нарече подписването на сделката „ историческа стъпка".

Споразумението предоставя подкрепа и за следвоенна Украйна за изграждане на модерна армия, която може да отблъсне нови атаки от Русия в бъдеще.

„Нашето споразумение за сигурност е наистина безпрецедентен двустранен документ“, каза Зеленски.

Френското президентство потвърди, че споразумение за сигурност ще бъде подписано днес вечерта, но не даде подробности за съдържанието му. /БГНЕС