Украйна поиска от МААЕ оборудване за поддържане на АЕЦ

Украинските власти предоставиха на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пълен списък с оборудване, което според тях е необходимо за безопасната и сигурна експлоатация на нейните ядрени съоръжения. Това се казва в изявление на агенцията, предаде БГНЕС.

Рафаел Гроси

„МААЕ притежава необходимите технически познания, за да подкрепи Украйна в гарантирането на безопасността и надеждността на нейните ядрени съоръжения. Ние ще координираме прилагането на помощта, предоставена от МААЕ и нейните държави-членки, включително чрез доставяне на необходимото оборудване директно до ядрените съоръжения на Украйна, “, заявява генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

Отбелязва се, че списъкът, изпратен от Украйна в петък, включва различни устройства за измерване на радиация, защитни материали, помощ при поддръжка на компютри, системи за захранване и дизел генератори. Агенцията съобщи още, че Украйна е уведомила МААЕ за ротацията на персонала в атомната електроцентрала в Чернобил, която се състоя на 19 април и стана третата от началото на руската инвазия. /БГНЕС