Украйна получава 2-3 млрд. долара годишно за транзита на руски газ

Украйна получава 2-3 млрд. долара годишно за транзита на руско "синьо гориво" за европейските страни, но не се прави нищо за модернизиране на съответната газопреносна мрежа, заяви постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

По-рано Европейската комисия заяви, че възнамерява да получи мнението на Украйна относно "Северен поток-2" в процеса на сертифициране на проекта.

"Ясно е защо Украйна е заинтересована да участва в този процес: тя получава 2-3 милиарда долара за транзит. Това е като пари от въздуха. В същото време не се прави нищо за модернизиране на транзитната мрежа, изградена още по съветско време. Там има помпи, произведени през 70-те години на миналия век. Да не говорим за степента на износване, включително на самите тръби", каза той.

"От друга страна, ЕС има свой собствен интерес. В края на краищата, ако транзитът през Украйна спре, кой ще даде на страната тези пари? А какво ще се случи с Украйна без тези пари? Европейската комисия разбира много добре тази ситуация", добави Чижов. /БГНЕС