Украйна получи нова дипломатическа и военна подкрепа от Г-7

Президентът на Украйна Володимир Зеленски си осигури повече оръжия, боеприпаси и "непоколебима" дипломатическа подкрепа от съюзниците от Г-7 в Хирошима в неделя, когато Русия обяви победа в битката за Бахмут.

На срещата с лидерите на блока на богатите демокрации Зеленски получи ангажимент от президента на САЩ Джо Байдън да предостави още "боеприпаси, артилерия, бронирани машини", както и достъп до изтребители F-16.

Главният съветник на Зеленски Андрий Ермак заяви, че американският пакет включва допълнителни боеприпаси за ракетните установки HIMAR, артилерийски снаряди, противотанкови управляеми ракети и термовизионни системи на стойност 375 млн. долара.

Изненадващото пътуване на Зеленски до Япония беше голям дипломатически обрат, който постави страната му и 15-месечната инвазия на Русия твърдо на първо място в дневния ред, съобщава АФП.

Но успехът в залите за преговори рязко контрастира с трудностите на място, по-специално продължилата месеци битка за Бахмут и новите руски претенции за поемане на контрола над източния град.

Запитан за съдбата на бившия солодобивен град със 70 000 души население, Зеленски не беше особено оптимистичен, като заяви, че "трябва да разберете, че там няма нищо".

"Днес Бахмут е само в сърцата ни", каза той.

От месеци украинските сили се опитват да се задържат в града, което принуди Москва да изпрати там значителен брой войници.

В събота руският президент Владимир Путин поздрави наемниците от организацията "Вагнер" и редовните части за операцията по "освобождаването" на града.

Според домакина на срещата на Г-7 Фумио Кишида, министър-председател на Япония, поканата до Зеленски да посети Хирошима - град, който е синоним на ужасите на ядрената война, е "дълбоко значим" символ на подкрепа.

"Като поканихме президента Зеленски в Япония, ние демонстрирахме непоколебимата солидарност на Г-7 с Украйна", каза той.

Освен че си осигури подкрепата на съюзниците, посещението предостави на Зеленски рядката възможност да спечели на своя страна шепа държави, които не осъдиха или осъдиха съвсем малко руската инвазия.

Лидерите на Индия, Бразилия, Виетнам и Индонезия бяха сред поканените да присъстват на срещата на върха като нечленуващи страни.

„Разбирам болката ви“

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва обвини Запада, че "насърчава войната", и все още не е потвърдил, че дори ще се срещне с украинския си колега.

По-топъл обаче беше приемът от страна на индийския министър-председател Нарендра Моди, който каза на Зеленски: "Много добре разбирам Вашата болка и болката на украинските граждани".

"Мога да ви уверя, че Индия и аз лично ще направим всичко, което е по силите ни, за разрешаването на този проблем."

Зеленски даде оптимистична оценка на срещата, като заяви, че вярва, че Индия "ще участва във възстановяването на международния ред, основан на правила, от който всички свободни нации очевидно се нуждаят".

Зеленски потърси също подкрепа за мирния план от 10 точки, в центъра на който е искането Русия да се оттегли от украинска територия.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че посланието на Украйна и нейните съюзници е ясно: "Русия трябва да изтегли войските си".

Всеки един мирен план "не може да бъде свързан просто със замразяване на конфликта", каза той.

"Русия не бива да залага на това, че ако се държи достатъчно дълго, в крайна сметка ще отслаби подкрепата за Украйна."

Според разпространената предварително информация, Зеленски трябваше да присъства на срещата на върха на Г-7 дистанционно, но пристигна след голям пробив в битката си да получи модерно оръжие от Запада.

Белият дом се отказа от дългогодишното си нежелание да позволи на съюзниците да снабдяват Киев с изтребители F-16, което отвори пътя на Украйна да получи най-сложната си досега техника.

Вашингтон настоя, че самолетите са част от американската стратегия за подкрепа на Украйна "по начин, който избягва Третата световна война", и отклони критиките, че вземането на решение е траело твърде дълго.

Зеленски призна, че самолетите няма да помогнат веднага на военните усилия, но приветства решението като "чудесен резултат".

Мик Райън, стратег и пенсиониран австралийски генерал-майор, нарече решението "много важно".

"F-16 разполагат със сензори и оръжейни системи, които са или равни, или превъзхождат руските изтребители", каза той пред АФП.

Докато темата Украйна доминираше на срещата на върха, лидерите взеха на прицел и Китай, като в тънко завоалирано изявление осъдиха усилията за "въоръжаване" на търговията и веригите за доставки и предупредиха, че те "ще се провалят и ще понесат последствия".

Групата предупреди Китай срещу "милитаризацията" му в Южнокитайско море и призова Пекин да окаже натиск върху Русия да прекрати инвазията си в Украйна.

Тя обаче настоя, че все още се стреми към "конструктивни и стабилни отношения" с Китай.

Късно в събота Китай отвърна на удара, като изрази "силното си недоволство" от заключителното комюнике на Г-7, а Русия също се нахвърли върху усилията на групата да "сдържа" Пекин и Москва. /БГНЕС