Украйна регистрира кораби за нов черноморски зърнен коридор

Украйна, която се стреми да създаде безопасни морски пътища в Черно море, започна да регистрира кораби, желаещи да използват коридора, обявен по-рано тази седмица, съобщи "Укринформ".


На 10 юли Киев обяви "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани в нейните пристанища, откакто Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

"Регистрацията вече е отворена и координаторът работи по въпроса", заяви говорителят на украинските военноморски сили Дмитрий Плетенук.

Коридорът е ново изпитание за фактическата блокада на Русия, откакто Москва се отказа от сделката миналия месец, която позволи на Киев да изнася зърно.

"Разбира се, всичко ще се извършва под надзора на украинските въоръжени сили. Правим всичко възможно, за да гарантираме сигурността", заяви Плетенук

Той не даде повече подробности, но според местните издания по коридора все още не са преминавали кораби.

Русия не е заявила официално дали ще спазва условията за новия маршрут за корабоплаване, а застрахователи вече изразиха загриженост за безопасността на плавателните съдове.

Поне първоначално маршрутът ще се прилага за плавателни съдове като контейнеровози, които са заседнали в украинските пристанища от началото на пълномащабната война и не са обхванати от споразумението, което отвори пристанищата за доставки на зърно миналата година. /БГНЕС