Украйна: Руски инспектори забавят 165 товарни кораба за зърно

Киев обвини Русия, че умишлено забавя пристигането от Турция на повече от 165 товарни кораба, които да бъдат натоварени със зърно.

Руските инспектори "значително удължават проверката на корабите... В резултат на това повече от 165 кораба са заседнали на опашка в близост до Босфора и броят им продължава да нараства ежедневно", заяви украинското външно министерство.

"Имаме основание да смятаме, че забавянето на руските инспекции на корабите на инициативата "Зърно" е политически мотивирано", добави то.

Плавателните съдове чакат да преминат през щателния процес на инспекция, изискван от подкрепеното от Турция и ООН споразумение, целящо да осигури достъп на украинското зърно до чуждестранните пазари и да намали опасенията от световна продоволствена криза.

От влизането в сила на сделката между Русия и Украйна на 1 август досега над 8,5 млн. метрични тона зърно и хранителни продукти са заминали за Европа, Близкия изток и в по-малка степен за Африка по данни на Съвместния координационен център (СКЦ), наблюдаващ споразумението.

В изявление СКЦ потвърди закъсненията, но не посочи с пръст вината на никоя от страните.

"Съвместният координационен център е загрижен, че закъсненията могат да доведат до смущения във веригата за доставки и пристанищните операции", се казва в съобщението.

Говорител на базирания в Истанбул център заяви пред АФП, че над 170 кораба чакат в Босфора, за да се отправят към украинските пристанища за товарене на зърно.

"Съвместният център обсъжда начини за справяне с изоставането, като отбелязва, че следващата реколта наближава и силозите в украинските пристанища, обхванати от инициативата, скоро отново ще бъдат пълни", заяви центърът. /БГНЕС, АФП

Киев / Украйна