Украйна удължи военното положение, Русия настъпва в Луганск

Докато украинският парламент ратифицира два президентски указа за удължаване на военното положение в страната, Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва, докато Русия засили настъплението в източната част на Донбас, провеждайки голяма офанзива в Луганск.

Руската армия се опитва да завземе градовете Славянск и Сивиродонецк, но украинските сили удържаха настъплението им до неделя.

Вижте обобщение на събитията от деня по-долу.

Украинските депутати подписаха с абсолютно мнозинство два президентски указа за удължаване на военното положение и общата мобилизация за три месеца до 23 август.

"Невъзможно е да се преговаря както обикновено с Русия след клането в Буча”, заяви полският президент Анджей Дуда пред украинските депутати в Радата.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви в интервю, че няма да има прекратяване на огъня или отстъпки пред Русия, тъй като това би ѝ позволило да се прегрупира и да атакува отново.

Русия спря доставките на газ за Финландия в събота сутринта в отговор на кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Москва ще обмисли възможността за размяна на украинските войници, които се предадоха в стоманодобивния завод "Азовстал", за заловения преди това пропутински депутат Виктор Медведчук, заяви руският преговарящ Леонид Слуцкий.

По-рано Москва съобщи, че повече от 1900 украински бойци в завода са се предали.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, с който одобрява военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара (около 37,5 млрд. евро).

Руската Дума заяви, че ще обмисли възможността да разреши на руснаци над 40 години и на чужденци над 30 години да се запишат в армията.

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Г-7 обеща помощ в размер на 19,8 млрд. долара (18,75 млрд. евро) за укрепване на финансите на Украйна и над 18 млрд. долара (17 млрд. евро) за украинските военни.

Зеленски заяви, че украинската армия ежедневно губи между 50 и 100 военнослужещи

Между 50 и 100 украински войници може да загиват всеки ден в боевете в "най-трудното направление" или в източната част на страната, заяви президентът Володимир Зеленски по време на брифинг за медиите вчера.

Въпреки че Украйна не разкрива своите жертви, в средата на април Зеленски заяви, че до този момент са загинали между 2500 и 3000 украински войници. /БГНЕС, Би Би Си, Евронюз