Украйна уточни имената на 61 000 загинали нашественици

МВнР на Украйна идентифицира поименно над 60 000 руски нашественици, загинали при опити да унищожат Украйна. Това се посочва в портала Lost, който стартира през пролетта с участието на МВР и Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната.


„Вече сме събрали 61 431 факта за загубите на руската армия и други военни формирования, участващи във въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна“, се казва на началната страница на портала, цитирана от агенция УНИАН. Отбелязва се, че цялата информация, представена на сайта, е получена от открити източници. От МВР уточниха, че посетителите на сайта от територията на Русия могат да проверят дали в тази база данни се съдържат данни за техни близки.

Според украинския Генщаб към 5 август общите загуби на Руската федерация от началото на пълномащабното нахлуване вече възлизат на около 249 000 души. Агресорът е загубил и над 4200 танка, 8200 БМП и 4900 артилерийски единици. Руските опозиционни журналисти от "Медиазона" и руската служба на Би Би Си са идентифицирали над 29 000 руски нашественици, загинали във войната. Говорим само за тези, чиито имена са известни от съобщения в открити източници, така че числото не отразява общото ниво на руските загуби. /БГНЕС