Украйна уволни над 100 митнически служители

Държавната митническа служба на Украйна (ДКСУ) обяви отстраняването на над 100 от служителите си след заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО).

„Безпрецедентни мерки за борба с корупцията в митниците: повече от 100 митнически служители бяха отстранени от длъжност след заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана въз основа на писмо от Департамента за вътрешна сигурност на Държавната митническа служба на Украйна“, съобщи агенцията във Facebook. Сред уволнените има 17 ръководители на митнически и митнически постове.

"В допълнение към персоналните санкции срещу кръга от лица, чиято дейност е свързана с контрабанда, се предприемат и мерки спрямо митническите служители, които могат да бъдат замесени в корупционни практики", добави ведомството.

По-рано президентът на страната Владимир Зеленски обяви, че са въведени лични санкции срещу "топ 10 украински контрабандисти". Президентът подчерта, че борбата с контрабандата ще продължи и десетте контрабандисти, попаднали под санкциите, "няма да са последните". Той обаче не разкри имената им. Зеленски добави, че се подготвят законодателни промени, които да инкриминират неточната митническа декларация. Според президента загубите от контрабанда достигат 300 млрд гривни (около $10,7 млрд), които държавният бюджет на Украйна не е получила. От тях над 100 млрд гривни ($3,5 млрд) за загубени поради неефективни митници. /БГНЕС, ТАСС