Украинската армия призна, че е загубила Соледар от руските сили

Украйна призна официално, че изтегля войските си от източния град Соледар след продължила месеци кървава битка.

Говорителят на украинската армия Сергий Черевати обаче не уточни кога е станало това.

"След месеци на трудни сражения... украинските въоръжени сили напуснаха [Соледар], за да се оттеглят на предварително подготвени позиции", каза той.

През последните седмици се наблюдаваха ожесточени боеве между украинските и руските сили в града, известен с добива на сол, който се намира в силно оспорвания регион Донбас.

Москва представя боевете като ключови за превземането на стратегическия град Бахмут и ценния регион Донбас.

Значението на града обаче е спорно. Американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната заяви, че това "не е оперативно значимо развитие".

Сраженията на терен бяха съпътствани от война на думи. На 13 януари Москва заяви, че нейните сили са превзели обсадения град, но Киев веднага опроверга това.

Дни по-рано руската частна военна групировка "Вагнер" заяви, че е превзела Соледар.

Това е първият случай, в който Украйна официално признава загубата на града, в който преди руската инвазия са живели 11 000 души.

Черевати заяви, че отстъплението е било "контролирано", без "обкръжаване или масово пленяване на нашите войници", и отрече бойците да са изнесли информация за съдбата му.

Той заяви, че украинските войски са "нанесли невероятни загуби" на руснаците, и подчерта, че стратегията на Киев е била да "изтощи врага".

Данните за броя на жертвите са силно оспорвани и от двете страни и Евронюз не може да провери това твърдение.

Руски официални лица заявиха, че в сряда техните войници са напреднали към Бахмут, като посочиха като причина за това превземането на Соледар. /БГНЕС, Евронюз

Соледар / Украйна