Украински командир от Мариупол: Това са последните ни часове

Командирът на украинските морски пехотинци, които се сражават в последната украинска крепост Мариупол, заяви, че силите му "може би са изправени пред последните си дни, ако не и часове".

"Врагът ни превъзхожда 10 към едно", заяви Серхий Волина от 36-та самостоятелна бригада на морската пехота, укриваща се в обсадената фабрика "Азовстал" - огромен завод с подземни тунели, където украинските защитници са притиснати от руските бойци.

"Призоваваме и молим всички световни лидери да ни помогнат", казва Волина във видеозапис, публикуван във Фейсбук. "Молим да използват процедурата за извличане и да ни отведат на територията на трета държава".

Не е възможно да се провери информацията, предоставена от двете воюващи страни, предвид мащаба на боевете и липсата на комуникации в Мариупол.

Смята се, че руските сили постепенно си пробиват път към града, а някои украински представители заявиха във вторник, че болница в близост до завода "Азовстал" е била разрушена.

Волина заяви, че руснаците имат "предимство по въздух, в артилерията, в сухопътните си сили, в оборудването и в танковете".

"Ние защитаваме само един обект - завод "Азовстал" - където освен военнослужещи има и цивилни, станали жертва на тази война", добави той.

Във вторник Русия призова украинските сили в Мариупол "незабавно" да сложат оръжие в нов ултиматум.

Нейното министерство на отбраната заяви, че украинските сили, които все още се крият в "Азовстал", са изправени пред "катастрофална ситуация"./БГНЕС, АФП