Украински политик осъди заплахите на Вучич срещу Киев

Председателят на Комисията по външни работи на Украйнаq Олександър Мережко, изрази шока си от заплахите на сръбския президент Александър Вучич срещу Украйна, по повод възможността Киев да признае Косово, съобщи "Укринформ".


Мережко заяви, че не е работа на Вучич да диктува на Украйна какво да прави в случая с Косово.

"На първо място, аз съм шокиран от абсолютно недипломатичния и неприемлив начин, по който президентът на Сърбия изрази своите заплахи, защото това, което имаме, е неприемливо, дори изнудване. Ето как разбирам неговото изявление. Наше суверенно право да решим дали да признаем Косово.

"Не е работа на Вучич да ни учи или да ни диктува какво да правим, да ни заплашва. Това е абсолютно шокиращо и неприемливо", подчертава той.

Според него признаването на Косово от страна на Министерството на външните работи на Украйна в момента не се счита за разумен въпрос.

"Що се отнася до признаването, според нашата конституция то е прерогатив на нашия президент, защото президентът отговаря за развитието на външната политика, включително и за въпросите на признаването. В момента, доколкото разбирам, нашето Министерство на външните работи не смята този въпрос за разумен. Това вероятно означава, че решението на този въпрос ще бъде отложено до края на войната", подчерта Мережко.

БГНЕС припомня, че в началото на август Мережко, като председател на Комисията по външна политика в украинския парламент, заяви, че във Върховната рада на Украйна има народни представители, които подкрепят признаването на косовската независимост и направи предложение за откриване на бюро за връзка с Прищина.

Сръбският президент Александър Вучич реагира на инициативата с думите: "Ако Украйна признае Косово, тя ще изгуби всичко, което е имала". /БГНЕС