Украинският министър на културата подаде оставка заради различия със Зеленски

Министърът на културата на Украйна обяви, че е подал оставка след "недоразумение" относно мобилизирането на средства за културни проекти, докато Киев се бори с руската инвазия. „Представих оставката си на министър-председателя тази вечер поради вълна от неразбиране относно важността на военновременната култура“, написа Александър Ткаченко в публикация във Facebook. „По време на войната както частните, така и бюджетните средства за култура са не по-малко важни, отколкото за дроновете, защото културата е щитът на нашата идентичност и нашите граници“.


Съобщението дойде часове, след като украинският президент Володимир Зеленски поиска от премиера на страната да обмисли смяната на Ткаченко. „Хората трябва да усетят, че бюджетните средства се използват справедливо и правилно“, каза президентът във вечерното си обръщение. "Това се отнася за различни области, включително култура. Музеи, културни центрове, символи, телевизионни сериали - всичко това е важно, но сега има други приоритети."

В четвъртък новинарският уебсайт на „Украинска правда“ публикува материал, в който се твърди, че министерството на културата е решило да отпусне 448 милиона гривни (около 12 милиона долара) за производството на телевизионен сериал. Ткаченко наскоро каза в радио шоу, че е уместно да се осигурят около 13 милиона долара за завършване на музей за Голодомора или отбелязване на трагедията с глада в Украйна от 1932-33 г., който се разглежда от Киев като умишлен акт на геноцид от режима на съветския лидер Йосиф Сталин. „Такива неща, които говорят за страданията, нанасяни на украинския народ в продължение на десетилетия от Москва, трябва да бъдат отразени в музея“, каза той пред финансираното от САЩ Радио Свобода. "Ако някой каже, че музеят не трябва да се строи по време на войната, нека даде аргументи, различни от това, че трябва да се харчат пари за реконструкция. Средства има".

Москва отхвърля разказа на Киев за Голодомора, поставяйки събитията в по-широкия контекст на глада, който е опустоши региони на Централна Азия и Русия. /БГНЕС, АФП